Een geïsoleerd Catedrala

De spouwmuur in de isolatiewereld een bekend begrip maar wellicht voor vele een onbekend onderdeel van de woning. De spouwmuur is namelijk een onderdeel van de woning waar de bewoner zelf geen gebruik van maakt. De spouw is het deel van de muur tussen de binnen- en buitenmuur in. Het is een ‘holle’ ruimte. Woningen zijn gebouwd met een spouwmuur omdat de spouw beschermt tegen de elementen van buiten, en van zichzelf een zeer kleine isolerende werking heeft.

De woningen in Nederland zijn vanaf 1960 verplicht gebouwd met een spouwmuur. Voor dit jaartal was het niet verplicht een woning van een spouwmuur te voorzien. Het is dus afhankelijk van het bouwjaar van de woning of de woning over een spouwmuur beschikt of niet. Of de woning beschikt over een spouwmuur is na te gaan door te kijken of de binnen- en buitenmuur minimaal 6cm. Van elkaar af staan. Het is ook mogelijk een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen voor een inspectie.

Gezien het in 9/10 gevallen een ‘loze ruimte’ is, is het de laatste jaren een trend geworden om deze ruimte op te vullen met isolerend materiaal. Het isoleren van de spouwmuur is niet in alle gevallen direct mogelijk omdat, ondanks we het een loze ruimte noemen, er soms vleermuizen in de spouwmuur kunnen leven.

Het isoleren van de spouwmuur is mogelijk doormiddel van verschillende producten. De meest voorkomende producten zijn; EPS-parels, Wol en PUR-schuim. Ieder product heeft zijn eigen isolatiewaarde en bij  de productkeuze moet er zeker rekening gehouden worden met; ‘Hoe hoger de isolatiewaarde hoe beter’

Het voordeel van spouwmuurisolatie is niet alleen de comfort verhogende eigenschap maar ook zeker de energiebesparing. De energiebesparing is niet alleen positief voor de bewoner zelf maar ook voor het tegengaan van de klimaatverandering.